Цей день відзначають за ініціативою Всесвітньої федерації серця та підтримкою Всесвітньої організації охорони здоров’я з 2000 року.

Серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності в світі. З 17 млн смертей від неінфекційних захворювань у віці до 70 років 82% припадають на країни

з низьким та середнім рівнем доходу, 37% із них становлять серцево-судинні захворювання.

Багатьох цих захворювань можна уникнути завдяки змінам у поведінці чи звичках.

Основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань це:

  • підвищений артеріальний тиск;
  • підвищений рівень холестерину, цукру в крові;
  • надмірна вага;
  • гіподинамія;
  • тютюнопаління;
  • вживання алкоголю;
  • стреси.

Інші фактори, що впливають на ризик розвитку серцево-судинних захворювань:

  • вік – серцево-судинні захворювання найчастіше зустрічаються у людей старше 50 років, ризик їх розвитку збільшується з віком;
  • стать – у чоловіків більше шансів захворіти в ранньому віці, ніж у жінок;
  • надмірне вживання алкоголю.

Підвищений артеріальний тиск в більшості випадків зумовлений факторами, які піддаються змінам.

Наприклад зменшення споживання солі та жирів (насичених, гідрогенізованих), достатнє споживання овочів та фруктів, зменшення маси тіла та позбавлення від шкідливих звичок.

Наукові дослідження показали, що зменшення споживання солі до 2 г. на добу може знизити ризик ССЗ на 25%. Також потрібно збільшити споживання продуктів, які містять магній та калій (морська капуста, буряк, абрикоси, гарбуз, гречка).

Загальні рекомендації:

  •  Їжа повинна бути різноманітною та простою в приготування;
  • Адекватна кількість калорій;
  •  Слідкувати за кількістю жирів в раціоні;
  • Не зловживати фруктами, надлишок фруктози перетворюється в жир.
  • Овочі та зелень потрібно додавати до кожного прийому їжі (400-600 г на день);
  • Вживати злакові та бобові (мінімум 70-100 г в сухому вигляді на день);
  • Вживати нежирне м’ясо;
  • Вживати рибу 3-4 разів на тиждень;
  • Виключити з раціону продукти, які містять в своєму складі гідрогенізовані та транс-жири (кондитерські вироби, напівфабрикати, снеки, фастфуд, маргарин);
  • Рухова активність, займатися спортом, плаванням, багато ходити.

Щоб почуватись завжди бадьоро та здорово потрібно розуміти, що здорове серце – це одна з ключових і базових функцій нашого організму.

Серцево-судинні захворювання можна попередити за допомогою профілактики — здорового способу життя та своєчасного звернення до лікаря.

Пам’ятайте, що хвороби краще попереджати, аніж лікувати. Бережіть серце!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *