Життя – це рух. Регулярні аеробні фізичні навантаження покращують фізичну витривалість, що залежить від підвищеної здатності використовувати кисень для одержання енергії; поліпшують ендотеліальну функцію, збільшують мікроциркуляцію; підвищують діаметр великих артерій.

Завдяки фізичним навантаженням:

  • знижується в’язкість крові та агрегація тромбоцитів, тобто проявляється антитромботичний ефект;
  • знижується рівень атерогенних ліпідів та підвищується рівень ліпопротеїдів високої щільності;
  • проявляється сприятливий модуляційний ефект вегетативного балансу.

Таким чином регулярна фізична активність середнього та вище середнього рівня сприяє:

  • нормалізації маси тіла;
  • покращує стан м’язів, кісток, хрящової тканини;
  • покращує стан дихальної системи;
  • покращує стан серцево-судинної системи;
  • знижує рівень артеріального тиску;
  • знижує ризик інсульту, ішемічної хвороби серця, артеріальної гіпертензії, раку молочної залози та товстого кишківника, цукрового діабету, депресії;
  • зменшує ризик падіння, перелому шийки стегна і хребта.

У здорових людей регулярні аеробні фізичні навантаження знижують ризик загальної та серцево-судинної смертності на 20-30% (в залежності від інтенсивності навантажень). Згідно рекомендацій Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ) фізичні навантаження в залежності від вікових категорій у здорових людей мають бути:

  • діти і підлітки 5-17 років: рекомендовні ВООЗ навантаження не менше однієї години в день помірної і високої фізичної активності ( збільшення фізичних навантажень, які  перевищують одну годину на добу мають відповідно додатковий сприятливий вплив на фізичне здоров’я підлітків);
  • дорослі люди від 18 до 64 років: рекомендовані фізичні навантаження ВООЗ – не менше двох з половиною годин на тиждень фізичної активності помірної інтенсивності (мінімум 75 хв на тиждень фізичних навантажень високої і середньої інтенсивності). Для додаткової користі для здоров’я фізичну активність середньої інтенсивності необхідно збільшити до п’яти годин на тиждень.
  • Людям у віці від 65 років і старше: помірне фізичне навантаження мінімум дві з половиную години на тиждень або навантаження з високою інтенсивністю чи помірно. Інтенсивністю мінімум 75 хвилин на тиждень. Для додаткової користі для здоров’я подовжити фізичну активність до п’яти годин на тиждень середньої інтенсивності. Люди даної вікової категорії з обмеженою рухливістю мають займатися фізичними вправами, направленими на покращення рівноваги та зниження ризику падіння.

Прикладами фізичного навантаження є хода, біг, велосипедний спорт, плавання, лижі, ковзання на ковзанах, аеробіка, а також садівництво, робота по дому, хода на роботу пішки.

Початок фізичної активності в юному віці розглядають як фактор активного довголіття. Доведено в дослідженнях, що включення в повсякденний план фізичних навантажень достовірно знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, інсульту, цукрового діабету, ожиріння, депресії та знижує загальну смертність. Фізичні навантаження впливають на більшість модифікованих факторів ризику серцево-судинних захворювань, що дозволяє розглядати фізичне навантаження як метод вибору в комплексній програмі ведення пацієнтів в рамках як первинної, так і вторинної профілактики серцево-судинних захворювань, зокрема ішемічної хвороби серця та артеріальної гіпертензії. Людям, що ведуть сидячий (офісний, диванний) спосіб життя, або мають фактори ризику захворювань серцево-судинної системи (ожиріння, куріння, гіперхолистеринемія, порушення толерантності до глюкози, депресія та стреси) необхідно починати з фізичних навантажень низької інтенсивності.

У хворих з ішемічною хворобою серця, після аорто-коронарного шунтування, коронарної ангіопластики регулярні аеробні фізичні навантаження призводять до зниження загальної смертності на 30% та серцево судинної смертності на 35%.  У пацієнтів з хронічною серцевою недостатністю, за результатами метааналізів, регулярні фізичні навантаження від помірної до високої інтенсивності призводять до підвищення виживання, зменшення частоти госпіталізації та покращення прогнозу. Об’єм фізичного навантаження для кожного пацієнта має бути індивідуальним. В середньому рекомендовано фізичні навантаження по 30 хвилин в день по 3-5 разів на тиждень під наглядом лікаря згідно кардіологічної програми реабілітації.

У Бориспілі, завдяки роботі міської влади, створені всі умови для занять фізичними навантаженнями в рамках існуючих та завжди відкритих стадіонів, вуличних спортивних площадок з відповідними тренажерами та діючої дитячо-юнацької спортивної школи з басейном.

Будьмо здорові, адже Бориспіль – місто здорових людей.

До зустрічі на стадіоні ?.

Лікар ЗПСЛ Тішенко Юлія Василівна.