Відбулася перша консультативна сесія між КНП «Бориспільський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» та Національним реабілітаційним центром «Вайварі» (Латвія) в рамках проекту VSIA під егідою Міністерства закордонних справ Латвії. Проєкт направлений на навчання, обмін досвідом щодо реалізації програм реабілітації пацієнтів після ампутацій кінцівок, які постраждали внаслідок повномасштабної військової агресії росії.
Були розглянуті наступні теми:
1. Реабілітація пацієнтів після ампутацій в Латвії.
2. Дорожня карта (від операції до протезування).
3. Передреабілітація та невідкладна реабілітація після ампутації.
4. Законодавча база та етичні аспекти.

На чому хочу зупинитися?
✅Проблеми реабілітації в Латвії дуже схожі на проблеми реабілітації в Україні – немає чіткої логістики між закладами надання медичної допомоги та реабілітаційними центрами. Якщо в деяких регіонах і є така логістика, то вона існує в дещо спотвореному вигляді на рівні особистих домовленостей. Латвія з 2018 року почала виправляти дану ситуацію, а нам потрібно починати робити це прямо зараз.

✅Було запропоновано розробити чіткі маршрути пацієнтів з ампутацією кінцівок різного генезу, враховуючи рівні надання медичної допомоги в Україні. Сімейного лікаря (первинну ланку) визначити як вхідну точку в системі координат з реабілітації пацієнтів з ампутацією кінцівок.

✅Покласти на первинну ланку інформування таких пацієнтів та їх родичів, навчання пацієнта, психологічна підтримка, взаємозв’язок з іншими ланками надання медичної допомоги та реабілітаційними центрами. Такий підхід дозволить реорганізувати існуючі недосконалі маршрути пацієнтів з ампутацією кінцівок, налагодити зв’язок з медичними закладами інших рівнів надання медичної допомоги.

✅ Без підтримки Міністерства охорони здоров’я України та НСЗУ Національна служба здоров’я України це втілити в життя не здається можливим. Тому сподіваємося на підтримку проєкту даних державних структур.

Вогнепальні та осколкові поранення, черепно-мозкові травми, політравми від вибухів, ампутації кінцівок — усі ці бойові травми потребують не лише спеціалізованих програм реабілітації, а й чіткої логістики. Саме з правильної логістики починається правильна реабілітація.

✅Не треба забувати і про внесення таких пацієнтів до ЕСОЗ. Так однією із проблем у Латвії була відсутність достовірних статистичних даних. Тому працюємо разом, сподіваємося на порозуміння між партнерами!

Ми не лише первинка – ми дещо більше!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *