
Застерігаємо!
У Київській області зафіксовано два випадки отруєнь з підозрою на ботулізм внаслідок вживання риби в’яленої, придбаної в місці стихійної торгівлі та в закладі торгівлі.
Обидва випадки у Фастівському р-ні смт Чабани та с. Тарасівка.
Підозрілі особи госпіталізовані в інфекційне відділення Боярської лікарні з середнім ступенем тяжкості.
Фахівці Київського обласного центру контролю та профілактики хвороб проводять розслідування.


Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:






Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:







Бережіть себе!
Інфоргафіка “Центр громадського здоров’я”